nieuwe sorteerregels pmd vanaf 1 maart 2021

 
IGEAN - nieuwe blauwe zak - welkom
De blauwe pmd-zak werd meer dan 20 jaar geleden ingevoerd in België. Met succes, want nergens worden meer verpakkingen gesorteerd en gerecycleerd dan in ons land. Daar mogen we met z’n allen trots op zijn. Want door goed te sorteren kunnen we gebruikte verpakkingen opnieuw inzetten als grondstof. Zo besparen we energie én stoten we minder CO2 uit. 

… maar het kan altijd beter

Dankzij 'de nieuwe blauwe zak' kunnen we nóg beter doen. De tijd heeft immers niet stilgestaan en verpakkingen zijn op twintig jaar tijd enorm veranderd. Bovendien kunnen we dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen vandaag al veel meer plastic verpakkingen recycleren dan vroeger. Om na te gaan waar er nog potentieel is voor verbetering, organiseert de OVAM regelmatig sorteeranalyses van de huisvuilzak. Uit de laatste analyse bleek dat er bij het huisvuil van de gemiddelde Vlaming jaarlijks nog ongeveer 15 kg plastics zitten. Ongeveer de helft ervan zijn verpakkingen die mits extra inspanningen nog een tweede leven kunnen krijgen. De OVAM heeft berekend dat met de invoering van 'de nieuwe blauwe zak' jaarlijks 45 000 tot 50 000 ton méér plastics kunnen worden gerecycleerd. Minder afval in jouw huisvuilzak of -container, meer recuperatie van grondstoffen en minder CO2-uitstoot… een mooie stimulans dus om goed te blijven sorteren. 

Uiteraard werken de OVAM en Fost Plus ook hard om de verpakkingsindustrie zelf te sensibiliseren en hen te verplichten op zoek te gaan naar minder milieubelastende alternatieven. Of door het verbod op het gebruik van plastic wegwerpbekers op festivals en evenementen dat sinds begin dit jaar geldt.


Wanneer mag je beginnen met "de nieuwe blauwe zak"?

Vanaf 1 maart 2021 starten we effectief met de toepassing van de nieuwe sorteerregels. Maar tot dan gelden dus nog steeds de huidige sorteerregels. Trouwens, heb je nog een heleboel 'oude' blauwe pmd-zakken in voorraad? Geen probleem, je mag die ook nog na maart 2021 blijven gebruiken.