compost en potgrond gebruiken


Iedereen kent de termen wel: potgrond, bodemverbeteraars en compost. Maar wat is het verschil nu precies? En wanneer gebruik je het best het ene of het andere? We helpen je graag op weg...

Potgrond

Wat en waarvoor?

Zoals het woord het zegt wordt potgrond voornamelijk gebruikt in potten of bloembakken. Een goede potgrond kan veel water opslorpen en vasthouden, bevat net genoeg voeding en geeft die op het juiste moment af. In tegenstelling tot ‘normale’ tuinaarde is potgrond licht van gewicht.

Verschillende soorten potgrond:

Potgrond bevat diverse bestanddelen, zoals veen, turf en compost. Standaardpotgrond uit het tuincentrum bestaat meestal voor het grootste gedeelte uit turf, aangevuld met chemische meststoffen.

De ontginning van turf is helaas niet zo milieuvriendelijk.

Een goed alternatief is de potgrond waarvan een deel van de turf vervangen is door compost. De potgrond die IGEAN produceert met eigen compost en daarna opzakt, bestaat uit bijna de helft minder turf. Deze kwalitatieve potgrond is in elk IGEAN recyclagepark te koop in zakken van 50 kg - klik hier door voor meer informatie.


Bodemverbeteraars & compost

Wat en waarvoor?

Compost is een echte bodemverbeteraar, net zoals meststoffen. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd en het organisch gehalte van de tuinbodem verrijkt. Compost heeft wel een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.


Verschillende soorten compost:

Groencompost is voor alle doeleinden een zeer geschikte bodemverbeteraar. IGEAN produceert dit door het groenafval dat aangeleverd wordt, te composteren. Deze groencompost wordt ook opgezakt in zakken van 40 kg en daarna verkocht op onze recyclageparken.


Humotex
is rijker aan voedingselementen dan groencompost. Het wordt gemaakt van gft dat we verwerken in onze vergistingsinstallatie, waarna we het nacomposteringen. Voor onder andere boomkwekerijen of voor de landbouw levert humotex in vele gevallen betere resultaten op dan groencompost. Deze humotex wordt enkel in bulk aangeboden op onze site in Brecht.


Voor particulieren bieden we de IGEAN mix ( 50% groencompost en 50% humotex) ook aan in bulk - klik hier door voor meer informatie.

IGEAN - compost gebruiken