compostvat

Met het compostvat kan je keukenafval en kleine hoeveelheden tuinafval composteren. Het compostvat bestaat uit gerecycleerde kunststof in een donkere kleur, zodat het vat gemakkelijk zonnestralen absorbeert.

compostvat met beluchtingsstok
compostvat met beluchtingsstok


Zet het vat bij voorkeur op een plaats in de ochtendzon om een ideale opname van zonnestralen te krijgen. Plaats het compostvat op enkele tegels of een houten palet zodat het overtollige vocht kan wegsijpelen en de bodemorganismen hun weg kunnen vinden naar het materiaal dat je wil composteren.

Leg onderaan structuurmateriaal dat voor de nodige verluchting zorgt: takjes, haagscheersel, houtsnippers... Bovenop dat structuurmateriaal kan je nu keuken- en tuinafval in het vat werpen.

Woel het verteerde materiaal elke week om met een beluchtingsstok om het luchtig te houden.

Composteren is een natuurlijk proces. In de zomer moet je rekenen op 3 tot 4 maanden en in de winter op 6 maanden voordat het compost gebruiksklaar is. Compost die klaar is in het najaar kan je als bodembedekker gebruiken voor bloemperken en voor struiken of voor de groententuin. Op die manier breng je tegelijk een beschermende laag aan voor de winter en breng je een bron van voedzaam humus aan voor het voorjaar.

onderdelen compostvat