Jouw afval correct aanbieden

Deze 7 stappen gidsen je door een ideale voorbereiding om afval correct aan te bieden

 1. Gebruik altijd de juiste zakken en/of containers!
  Wil je controleren hoe dit voor jouw gemeente in elkaar zit? Surf naar de website van je gemeente voor meer informatie! 

 2. Goed sorteren aan de bron zorgt voor een vlotte recyclage.
  Respecteer daarom steeds de sorteerinstructies voor gft, pmd, papier en karton... Wie foutief afval sorteert of op een foutieve manier aanbiedt, riskeert een weigeringssticker.
  Bij niet-correct gesorteerd gft bijvoorbeeld, zal de ophaler een weigeringssticker kleven. Hier geldt om de zak terug binnen te nemen, het foutieve materiaal uit de zak te halen en nadien opnieuw aan te bieden bij de volgende ophaalronde. De sticker wordt trouwens meestal gekleefd op de plaats waar de fout werd vastgesteld. Twijfels? Raadpleeg de sorteerinstructies op je ophaalkalender of klik hier door naar de pagina met sorteerregels per fractie.

 3. Correct afsluiten van de zak of container.
  Bind de zakken goed dicht zodat ze bij het omvallen niet opengaan en er geen afval op de stoep of rijweg terechtkomt. Knoop de zak daarom dicht met de flappen. Gebruik geen tape en maak de zak niet zwaarder dan 15 kg. Zo kunnen de ophalers de zak gemakkelijk optillen met één hand. Zorg ervoor dat het deksel van je container nog kan sluiten. Op die manier gaat afval niet 'waaien' en kan de ophaler de container ledigen zonder afval te verliezen onderweg naar de ophaalwagen. Afval dat naast de container ligt wordt niet meegenomen.

 4. Zorg ervoor dat alle scherpe voorwerpen goed ingepakt in de huisvuilzak steken zodat de ophalers zich er niet aan kunnen kwetsen. Let er steeds op dat er geen materiaal in de huisvuilzak belandt, dat eigenlijk tot een andere fractie behoort, bv. glas of pmd. Met een aantal zaken kan je terecht op het recyclagepark, denk maar aan KGA, gebroken glazen en porselein of injectienaalden (steeds in een naaldbox, uiteraard - gratis te verkrijgen op het recyclagepark). Oude geneesmiddelen geef je af bij je apotheker.

 5. Té zware restafvalzakken (> 15 kg) worden niet meegenomen en krijgen een weigeringssticker opgekleefd. Zorg er dus voor dat het gewicht van de restafvalzak onder de 15 kilogram blijft en verdeel desnoods het afval over meerdere zakken.
  Wist je trouwens dat ook voor papier en karton de 15 kg-regel geldt?

 6. Zet het afval altijd tijdig buiten, want de ophaalwagen komt niet altijd op hetzelfde uur langs. Het kan dus gebeuren dat opeens de ophaalwagen een heel stuk vroeger langskomt dan anders. Bij extreme hitte bijvoorbeeld vertrekken onze diensten vroeger dan normaal. Hou hiermee rekening en zorg ervoor dat uw afval steeds op tijd buiten staat. Het politiereglement bepaalt wanneer je het afval buiten mag zetten. Dit verschilt van gemeente tot gemeente. Deze informatie vind je zowel op de ophaalkalender als op de website van je gemeente!

 7. Plaats je afvalzak en/of container aan de straatkant en goed zichtbaar voor het verkeer in beide rijrichtingen. Zet je de container met het handvat naar de straatkant gericht, dan is dat jouw bedankje voor de ophaler! Onstuimig weer voorspeld? Zorg er dan voor dat je de zakken of dozen die makkelijk kunnen omverwaaien, preventief neerlegt zodat ze geen gevaar vormen voor voorbijgangers of voertuigen.