PBW

De gemeenschappelijke dienst PBW (Preventie en Bescherming op het Werk) werd in 1988 opgericht om de arbeidsveiligheid van het personeel van de aangesloten besturen te verzekeren. Ondertussen is het werkterrein van de dienst uitgebreid en aangepast aan de veranderingen in de wetgeving van de afgelopen jaren.

De dienst is momenteel actief op het domein van de arbeidsveiligheid, de veiligheid van speeltoestellen en speelterreinen, de veiligheid van bouwplaatsen en het voorkomen van en de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk.

De volgende besturen zijn lid van de gemeenschappelijke dienst PBW:

  • de gemeenten Aartselaar, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Edegem, Hemiksem, Hove, Kapellen, Kalmthout, Kontich, Lint, Malle, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel en Zwijndrecht (27)
  • de OCMW’s Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Edegem, Essen, Hemiksem, Hove, Kapellen, Kalmthout, Kontich, Lint, Malle, Mortsel, Ranst, Rumst, Schelle, Schilde, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel en Zwijndrecht (25)
  • de intergemeentelijke verenigingen IMSIR, IGEAN dienstverlening en IGEAN milieu & veiligheid (3)
  • de politiezones Brasschaat, Grens, Schoten, Minos, Rupel, Voorkempen, Zara, Noord en Zwijndrecht (9)


Deze besturen beslissen zelf welke opdrachten ze door de gemeenschappelijke dienst PBW laten uitvoeren. Dat kunnen ze doen met een beheersoverdracht waarmee ze de uitvoering van één of meer bevoegdheden aan de vereniging toevertrouwen.