thuiscomposteren

Het uitgangspunt van thuiscomposteren is eenvoudig: je houdt je organisch afval apart en laat het door compostwormen en andere afbraakorganismen verwerken tot compost die je in jouw eigen tuin kunt gebruiken. Het volstaat om zo nu en dan het materiaal om te woelen om het te beluchten, de natuur doet de rest.

Voor een grote tuin zijn een composthoop en/of enkele compostbakken het meest geschikt. Voor kleine hoeveelheden keuken- en tuinafval kan je best een compostvat gebruiken. Je kan jouw keukenafval ook binnenshuis composteren door een wormenbak te gebruiken.

compostvaten en compostbak
compostvaten en compostbak

Kies het systeem dat het best bij je past en ga aan de slag. Op die manier maak je een bodemverbeteraar van uitstekende kwaliteit die je zelf kan gebruiken in de tuin, zonder dat het je jaarlijks veel geld hoeft te kosten.

Compostvat of –bak kopen?

Inwoners van volgende gemeenten kunnen op het recyclagepark* een compostbak of –vat kopen:
Aartselaar - Boechout - Boom - Brasschaat - Borsbeek - Brecht - Edegem - Essen - Hove - Kalmthout - Kapellen - Kontich - Lint - Malle - Mortsel - Niel - Ranst - Rumst - Schelle - Schilde - Stabroek - Wijnegem - Wommelgem - Wuustwezel - Zoersel
*Op het recyclagepark in Sint-Lenaarts kan je geen compostvaten en/of -bakken aankopen.

Inwoners van de overige gemeenten kunnen voor meer informatie over het kopen van een compostvat – of bak terecht op de website of op de milieudienst van hun gemeente.
 

 Tarieven

 prijs

inhoud

 compostvat (incl. beluchtingsstok)

 35 euro

300 liter

 compostbak

 60 euro

1300 liter

 beluchtingsstok

 5 euro

 
 aanbouwmodule

 50 euro

 
 afdakje compostbak

 20 euro

 


Meer informatie via www.thuiscomposteren.be. Voor advies kan je ook terecht bij de kringloopkrachten in jouw gemeente, bij de gemeentelijke milieudienst of bij de milieulijn van IGEAN milieu & veiligheid (T 03 350 08 14).