thuiscomposteren

Afval ophalen en verwerken is duur. Bovendien horen vele dingen niet huis bij het restafval. Organisch afval bijvoorbeeld: afval van de keuken en de tuin. Dat afval kunt u grotendeels zelf thuis verwerken tot compost.

Het uitgangspunt van thuiscomposteren is eenvoudig: u houdt uw organisch afval apart en laat het door compostwormen en andere afbraakorganismen verwerken tot compost die u in uw eigen tuin kunt gebruiken. Het volstaat om zo nu en dan het materiaal om te woelen om het te beluchten;
de natuur doet de rest.

Voor een grote tuin zijn een composthoop en/of enkele compostbakken het meest geschikt. Voor kleine hoeveelheden keuken- en tuinafval kunt u best een compostvat gebruiken. U kunt uw keukenafval ook binnenshuis composteren door een wormenbak te gebruiken.

compostvaten en compostbak
compostvaten en compostbak

Kies het systeem dat het best bij u past en ga aan de slag. Op die manier maakt u een bodemverbeteraar van uitstekende kwaliteit die u zelf kunt gebruiken in de tuin, zonder dat het u jaarlijks veel geld hoeft te kosten.

Compostvat of –bak kopen?

Inwoners van volgende gemeenten kunnen op het recyclagepark* een compostbak of –vat kopen:
Aartselaar - Boechout - Boom - Brasschaat - Borsbeek - Brecht - Essen - Hove - Kalmthout - Kapellen - Kontich - Lint - Malle - Mortsel - Niel - Ranst - Rumst - Schelle - Schilde - Stabroek - Wijnegem - Wommelgem - Wuustwezel - Zoersel
*Op het recyclagepark in Sint-Lenaarts kan u geen compostvaten en/of -bakken aankopen.

Inwoners van de overige gemeenten kunnen voor meer informatie over het kopen van een compostvat – of bak terecht op de website of op de milieudienst van hun gemeente.
 

 Tarieven

 prijs

inhoud

 compostvat (incl. beluchtingsstok)

 35 euro

300 liter

 compostbak

 60 euro

1300 liter

 beluchtingsstok

 5 euro

 
 aanbouwmodule

 50 euro

 
 afdakje compostbak

 20 euro

 


Meer informatie over thuiscomposteren vindt u op www.thuiscomposteren.be. Voor advies kunt u ook terecht bij de kringloopkrachten in uw gemeente, bij de gemeentelijke milieudienst of bij de milieulijn van IGEAN milieu & veiligheid (T 03 350 08 14).