Burgemeestersconvenant 2030

Op donderdag 3 december ondertekenden 21 gemeenten uit de regio het burgemeestersconvenant 2030. Hiermee formaliseren ze hun engagement en duurzame ambities. Samen met 6 andere gemeenten die eerder dit convenant al hadden onderschreven is onze regio op weg naar een gezonde, energieke en groene toekomst.

Tijdens een volledig digitaal event gaven 21 gemeenten uit onze regio het startschot van hun engagement voor het burgemeestersconvenant 2030. Boechout, Boom, Borsbeek, Edegem, Essen, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Lint, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Schelle, Schilde, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel en Zandhoven maken zij duidelijk dat zij ambitieus zijn en hun straf klimaatbeleid verder willen uitbouwen.

In de rol als deskundige partner van de lokale besturen, gaat IGEAN in samenwerking met provincie Antwerpen, vanaf 2021 aan de slag om klimaatplannen uit te werken en vorm te geven.

Het energie- en klimaatbeleid op lokaal niveau wint aan belang. Gemeenten engageren zich om het verschil te maken met een gericht en langlopend beleid dat aansluit bij de internationale doelstellingen op het vlak van energie en klimaat.

In dit kader ontstond het Burgemeestersconvenant, een initiatief van de Europese commissie dat zich rechtstreeks richt naar lokale overheden. De campagne richt zich op een verlaging van de CO2-uitstoot op het hele grondgebied, het verhogen van de klimaatbestendigheid en op duurzame en veilige energie voor iedereen.