Waarom compost gebruiken?

Compost is een onmisbare troef voor je gazon, bloemenperken én eigen oogst. Heb je geen of te weinig thuiscompost, dan kan je gaan voor Vlaco-compost.

Wat levert compostgebruik in jouw tuin of plantenbakken op je terras op? We zetten 5 voordelen op een rijtje.

Compost gaat bodemuitputting tegen

Tuinieren put de bodem uit, borders worden schoongemaakt, grasmaaisel wordt weggehaald, fruit en groenten worden geoogst,… Op die manier worden voedingsstoffen en organisch materiaal steeds weggenomen van de bodem. De bodem wordt schraler, waardoor je minder opbrengst hebt van groenten en fruit, minder mooie bloemen en een minder weerbaar gazon. Dit kan je makkelijk voorkomen door compost te gebruiken. Compost zorgt voor voedingsstoffen én een vruchtbare en gezonde bodem.

Compost beschermt tegen ziektes

Het organische materiaal van compost is zeer divers en trekt verschillende bodemdiertjes aan. Zij zorgen er op hun beurt voor dat schadelijke organismen als aaltjes of ziekten moeilijker de overhand krijgen. Zie Vlaco-compost als de vriendelijke en lokale lijfwacht van jouw gazon, planten, groenten en fruit.

Compost verbetert de waterhuishouding van de bodem

Zandgronden met compost drogen minder snel uit en zwaardere gronden, zoals leem en klei, draineren net beter dankzij compost. Gevolg: de kwaliteit van de grond wordt geoptimaliseerd, waardoor hij gezondere planten oplevert. Compostgebruik zorgt voor een verhoging van de waterreserve voor je planten. Compost is eten, drinken én een dessertje voor je planten. Planten die zonder stress kunnen groeien, zijn gezonder en minder gevoelig voor ziektes.

Compost geeft langzaam voedingsstoffen vrij

Bij compost komen de voedingsstoffen langzaam vrij, op het tempo dat de planten ze nodig hebben. Gevolg: sterke planten die gelijkmatig groeien en tegen een stootje kunnen.

Compost is 100 % natuurlijk én zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk

Compost ontstaat uit een natuurlijk proces en kan in grote mate primaire grondstoffen (zoals turf) die vaak in potgronden worden gebruikt, vervangen. Wist je dat 40 liter Vlaco-compost een besparing aan CO2 oplevert die overeenkomt met de uitstoot van 100 km afgelegd met een gemiddelde personenwagen? Daarnaast is het een gouden kringloopproduct: duurzaam en lokaal geproduceerd.

Ook in het najaar!

In de herfst en vroege winter geef je met compost een ideale onderhoudsbeurt aan je tuin. De compost wordt door de bodemdiertjes mee in de bodem verwerkt, de humus kan gedurende de wintermaanden de bodem verrijken. Een laagje open geharkte compost in het gazon, verdwijnt na enkele regenbuien in het bodemoppervlak. Rond struiken, fruitbomen, in de borders en in de moestuin mag een dikkere laag komen. Het beschermt de bodem tegen koude en zorgt voor een extra voorraadje organische stof. 

Bij het (aan-)planten van bloembollen en bomen in het najaar, geef je hen dé perfecte boost om mooi te bloeien in het voorjaar... Ook voor jouw gazon is een behandeling met compost in het najaar ideaal. Een dun laagje compost over het gras verdwijnt in de bodem na enkele regenbuien, maar is dé ideale basis voor een mooie grasmat in de zomer.